Wyjątkowe obwarzanki krakowskie

Wyjątkowe obwarzanki krakowskie

Sprawdź, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie

Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się bardzo ciekawie, a kupić je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą spróbować akurat opisywanego smakołyku?

Dzieje obwarzanków krakowskich

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je sto lat po tym, kiedy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, ale potem na stołach obecne były również w pozostałych porach roku. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mogli produkować je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków potem Wspólnota Europejska, dodając je do spisu produktów regionalnych.

Obwarzanki krakowskie – metody wypieku

Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią oraz średnicę w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa oraz unikalny smak okazują się wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi sezamem tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.

Adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]