Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno do składowania sporych ilości ukończonych już mieszanek, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wyżej cechy powodują, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest także znakomitym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym
Zbiornik nierdzewny jest często używany w rozlicznych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.