Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową.

Składnikiem koniecznym do poprawnego działania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Dlaczego warto ich używać do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. cynk, wapń czy selen, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, wapnia i potasu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, potasu czy wapnia, a więc składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]