Zamów sok z kapusty kiszonej na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają radzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też osłonę w trakcie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]