Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Zobacz, gdzie zamówić kapustę kiszoną, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych witamin i minerałów

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na długie składowanie strawy. Drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których zdobycie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A trzeba zaakcentować, iż kapusta kwaszona ma dużo substancji, które są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy A, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B6, B12). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło między innymi fosforu, wapnia czy kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, zatem poleca się jego konsumpcję osobom na diecie.

Kiszona kapusta – w dodatkach i w krokietach

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako bazowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w formie surówki z siekaną cebulką lub marchewką, która pasuje do potraw z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do łazanek, pasztecików i pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najlepszych polskich dań jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.

Praktycznie każda rodzina posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz współcześnie z rzadka zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w dużych i małych opakowaniach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]