Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Więcej o zakwasie na barszcz czerwony na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też wyborna przekąska

Zdaje się, iż barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a równocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, że doskonale współdziała on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni zalewają nim uszka z mięsem, kapustą lub grzybami, pozostali wolą w nim ziemniaki, jajo oraz plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to znakomite posiłek obiadowe, ale także wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego krokieta z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Warto wspomnieć, że barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, i z tego powodu zaleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób sam

Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy lubią pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, pozostali dosypują do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek zawiera więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyszykować samemu, ale okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]